RawFood

VANLIGA FRÅGOR OM RAW FOOD

Vad är raw food?
Svar: Frukt, grönsaker, sallad, nötter och frön som inte är upphettade. Man äter heller inte gluten, raffinerade livsmedel, mjölkprodukter eller annat som kommer från djurriket.

Hur mycket raw food måste man äta för att kunna kalla sig raw foodist?
Svar: 
Om man äter över 75% eller mer så brukar de flesta kalla sig raw foodister medans en del menar att det är 100% som gäller. Det viktigaste är att vara nöjd med det man lyckas med, bättre att äta lite än ingenting alls.

Vad menas med 80-10-10?
Svar: Inom raw food finns det olika sätt att äta varav 80-10-10 är ett. Vi förespråkar det för att det är vetenskapligt grundat och mest hälsosamt. Rent praktiskt innebär det att man fördelar sitt matintag med 80% eller mer i mängd kolhydrater, 10% eller mindre i mängd proteiner och 10% eller mindre i mängd fett. Detta innebär att man framförallt äter frukt, lägger till gröna blad och grönsaker och ibland lite avokado, nötter och frön. 

Varför raw?
Svar: All mat som hettas upp tappar viktiga näringsämnen. Att äta mat i sitt naturliga tillstånd innebär mer näring och ett bättre upptag i kroppen. Raw Food är som medicin för kroppen, man blir friskare och piggare.

Vad är fördelarna med raw food?
Sver: 
Mer energi, bättre sömn, starkt fokus, klara pigga ögon, snabbare återhämtning, långsammare åldrande, normal vikt, tjockare hår, starkare naglar, mjukare hud, balanserade hormoner, perfekt matsmältning m.m.

Behövs kosttillskott om man äter 100% raw?
Svar: Vitamin D, B12 och Greens kan vara bra.

Kommer man att minska i vikt?
Svar: 
Ja, om det finns behov. I början går man nästan alltid ned eftersom kroppen då gör sig av med gifter, slaggprodukter och överflödig vätska.

Kan man gå upp i vikt?
Svar: 
Ja, om man äter mer än vad man gör åt. Men kom ihåg att INGEN mat bygger muskler, det krävs styrketräning för detta.

Hur får man i sig protein?
Svar:
Den ständiga frågan... Enkelt och kort svar är att det i frukter, grönsaker och sallad finns en tillräcklig och perfekt nivå av protein. Man behöver inte äta något annat.

Innehåller frukt för mycket socker?
Svar: 
Nej, frukt innehåller glukos och fruktos. Detta socker är vad allla våra triljoner celler går på och behöver som enda bränsle varje dag. Förutom detta socker så består frukt även av fibrer, vatten, vitaminer och mineraler. Man får inte jämföra frukt med raffinerar socker eller godis. Frukt är alltså det perfekta bränslet för vår kropp.

Måste allt vara organiskt odlat?
Svar: 
Sträva efter att köpa så mycket icke besprutad frukt och grönt som möjligt - det är alltid det bästa! Det är fortfarande sämre för hälsan att inte äta frukt och grönt alls än att då och då köpa icke organiska livsmedel.

Är det dyrt?
Svar: 
Nej, det är inte dyrt om man tänker på vad man får. Att investera i sig själv och i det man skall stoppa i sig är det absolut bästa man kan göra. Tänk på alla kostnader man slipper såsom läkarbesök, mediciner, sjukfrånvaro mm. Har man inte råd med sin hälsa idag kommer man tillslut bli tvungen att betala dyra pengar för att bli frisk.

Måste man bli vegan?
Svar: 
Nej, inte alls. Man kan äta en del raw och sedan lägga till annat. Men vill man uppleva optimal hälsa så är det något alla ändå borde prova - i alla fall för en period. Det är något av det bästa man kan göra för sin hälsa, omgivning och miljö.

Prenumerera på RSS - RawFood